Fermierii au acum la dispoziție ciuperca anti-buruieni, un nou instrument de biocontrol pentru a ajuta la combaterea uneia dintre cele mai dificile buruieni agricole din Australia, Conyza bonariensis, care cauzează pierderi de venituri de peste 43 de milioane de dolari în fiecare an.
Cercetătorii de la agenția științifică națională a Australiei, CSIRO, efectuează un test pilot eliberând din Columbia ciuperca anti-buruieni pentru a-i ajuta pe fermieri să-și salveze recoltele.
Conyza bonariensis este o buruiană cu răspândire rapidă din America de Sud, care dăunează zonelor de cultură și pășunat din Australia și afectează mijloacele de trai ale multor fermieri.
Ecologistul CSIRO pentru buruieni, dr. Ben Gooden, a spus că această plantă este una dintre cele mai greu de controlat buruieni în sistemele de cultivare a cerealelor și se estimează că afectează aproape trei milioane de hectare de teren în Australia.
„Deoarece Conyza bonariensis a dezvoltat rezistență la unele erbicide, sperăm că agentul de control biologic va fi eficient în reducerea populațiilor sale din întreaga țară”, a spus dr. Gooden.
„Am identificat o ciupercă de rugină numită Puccinia cnici-oleracei în Columbia, care infectează Conyza bonariensis și o împiedică să crească prin distrugerea țesuturilor plantei”, spune expertul, citat de Phys.org.
Ciuperca anti-buruieni a fost importată în unitatea de carantină de înaltă securitate a CSIRO din Canberra, unde oamenii de știință au studiat-o pe larg pentru a determina dacă poate fi introdusă în siguranță în Australia ca agent de control biologic.
„Cercetarea noastră a constatat că ciuperca poate infecta doar Conyza bonariensis, în timp ce toate speciile de plante nețintă testate au fost rezistente la ea. Pe baza acestei cercetări, ciuperca este considerată sigură și a fost aprobată de Departamentul Agriculturii, Pescuitului și Silviculturii pentru introducere în Australia”, a spus dr. Gooden.
Buruiana crește până la un metru înălțime și este un producător prolific de semințe. Fiecare plantă poate produce peste 100.000 de semințe și acestea se pot dispersa pe distanțe lungi cu ajutorul vântului, apei, animalelor și vehiculelor, ceea ce explică răspândirea sa rapidă nu doar în raioanele locale, ci și în regiunile de cultură și pășunat din sud și vest în timpurile recente.
Grains and Research Development Corporation (GRDC) a fost una dintre organizațiile care au sprijinit cercetarea. Managerul GRDC Weeds, dr. Jason Emms, a declarat că cultivatorii de cereale s-au luptat cu această buruiană timp de mulți ani, deoarece plantele au concurat pentru apa din sol în mai multe etape ale ciclului culturii, ceea ce are un impact direct asupra producției.
„Conyza bonariensis poate rula rampant în timpul fazei de necultivare, deoarece există puțină concurență pentru lumină sau umiditate. Odată stabilită, este foarte dificil de controlat”, a spus dr. Emms.
„Un agent de control biologic al acestei buruieni problematice este foarte interesant, deoarece poate ajuta la reducerea populațiilor generale atunci când este integrat cu strategiile existente de gestionare a buruienilor”, a continuat Emms.
Deoarece locurile de eliberare sunt selectate strategic în arealul buruienilor, CSIRO, AgriFutures Australia și GRDC vor oferi ciuperca ruginii și instrucțiuni clare administratorilor de terenuri care doresc să o introducă în zonele cu infestări mari.
Proprietarii de teren vor monitoriza ciuperca și modul în care aceasta se stabilește și vor trimite rapoarte către CSIRO cu privire la impactul pe care îl are asupra buruienilor.
Vă recomandăm să citiți și:
Legumele bune pentru diabetici. Iată ce recomandă medicii!
LED-urile viitorului ar putea fi făcute din solzi de pește
Degetul artificial capabil să identifice materialele cu precizie de 90% este acum realitate